tiistai 21. helmikuuta 2012

Tehtävä 5: QR-koodit




QR eli Quick Response -koodit kehitettiin alkujaan Japanissa 90-luvulla. Toimivat samaan tapaan, kun perinteiset viivakoodit, joista kaikki tuntevat jonkin sovelluksen. QR-koodit levisivät teollisuudesta matkapuhelimiin, joissa sovelluksia on jo käytössä.

QR-koodeja voidaan voidaan painaa printtimediaan tai niitä  voi lukea myös tietokoneen ruudulta.

Itseäni ihmetyttää, miksi matkapuhelimiin on valittu QR-koodi tavallisen viivakoodin sijasta. Varmaan tekninen kysymys ? Tein kokeeksi QR-koodin ja yritin lukea sitä viivakoodilukijalla- ei onnistunut. Oma puhelimeni ei osaa lukea mitään koodeja.

Sovelluksia matkailualalla runsaasti.

  • Nettisivulle ohjaaminen
  • Varausten varmistus tunnuslukujen tapaan
  • Mikä tahansa kysely, kuittaus

Näkisin OR-koodien sovellutukset siten, että toimenpiteellä pitää olla jotain lisäarvoa entiseen. Jos koodin luku toimii kätevästi, voi sillä välttää informaation kirjoittamisen tai hakemisen. Parhaat sovellukset voisivat olla tarkuutta vaativissa tehtävissä, joissa pitä kirjoittaa pitkä numerosarja tms.  Kuten normaali viivakoodilukija toimiin kätevästi laskuja maksettaessa- ei tule virheitä.

Omassa yrityksessäni Hallineuvos Oy:ssä on itsepalvelupesuhalli autoille. Mietin voisiko tässä toiminnassa käyttää QR-koodeja ?  Ensin tuntui, että ilman muuta, mutta tarkemman pohdinnan jälkeen totesin, että koska kaikilla asiakkailla on oma koodinsa pitäisi kaikilla olla oma koodinsa, jotta voivat kirjautua sisään. Ei toimi. Nykyisin kirjautuvat henkilökohtaisella koodilla kirjoittamalla sen tietokoneelle.




Koodeja voi tehdä netissä useassa osoitteessa. Esim.   qr-koodit.fi

Myös viivakoodeja voi tehdä itse ja liittää esim exceliin.


Tässä ehkä jotain hämärää tietoa, kun puhelimeni ei osannut sitä tarkistaa.





 





2 kommenttia:

  1. Miksiköhän et onnistunut koodia puhelimellasi lukemaan? Yritäpäs ensi kertaan mennessä onnistua.

    VastaaPoista